dijous, 12 de juliol del 2012

En Pepitu surt al diari


Ja t'hem vist en un informe policial de l'any 49 i a la premsa quan, juntament amb en Calpe, en Fornés, l'Abella, el Gallego i el Rey treballaves i custodiaves una impremta clandestina que va ser delatada al centre de París. Imprimíeu la Solidaridad Obrera, "creàveu" diners i Loteria per ajudar als companys que havien quedat a l'Espanya Fosca, Negra, i guardàveu un gran arsenal d'armes "suffisant pour faire sauter tout le quartier" com informava la premsa l'endemà!

En César Galiano, que malauradament ja no ens acompanya, ho relata a la seva bio-novel·la Laureano Cerrada, el empresario anarquista, Pepitas de Calabaza Ed.:

El inspector Nérot y una decena de policías entran un la imprenta y se encuentran con dos individuos que les reciben pistola en mano.
- ¡Policía! ¡Arrojen las armas!
Los anarquistas no oponen mayor resistencia. La sala rebosa de fardos, paquetes y montones de folletos y revistillas de propaganda. El suelo está alfombrado de recortes de papel, cartones y charcos de tinta seca. La rotativa está en marcha.
- ¡Inspector! ¡Mire esto!
En un rincón hay más de cuaretna mil billetes falsos de lotería. Pero eso no es todo. Detrás, parcialmente cubierta por una guillotina inservible y otros trastos viejos, hay una trampilla que da a un cuarto secreto. [...] Los anarquistas declaran que el armamento no iba a ser utilizado contra Francia, sino contra el régimen del general Franco, contra los comunistas y los capitalistas.

Sembla doncs que no et vas estar de braços creuats, que no vas marxar de l'Espanya Republicana perquè sí, per por i per amagar el cap sota l'ala. Com tans i tans d'altres vas passar llargues nits a l'intempèrie de Saint Cyprien i Barcarès a l'hivern de 1939, per marxar cap a Chartes cap a l'octubre del mateix any... i des d'allà, començar una i moltes aventures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada